En regnig och grå lördag

Då känns det bra att öppna en flaska gott vin. Här en Cote-du-Rhone från Frankrike. Tillfälligt sortiment på Systemet.

En god rosastekt lammentrecote.

Vi köpte hel lammentrecote styckat som lammracks, alltså med benet kvar. Beräkna ca 3 ben per person.

Krydda i god tid. Gnid in köttet med salt, peppar och hackad färsk eller torkad rosmarin. Ta också fram det från kylen så att det är rumstempererat när du ska laga till det.

Bryn den hela biten först i stekpannan så att det får fin färg. Lägg i ugnsform, stick i en termometer och ugnsstek i 125 grader till 58-60 grader. Beroende på hur du vill ha det stekt. Tänk på att det steker efter en hel del när du tagit det ur ugnen.  Skär upp det i fina bitar och servera med benet kvar.

Balsamicosky: 1 dl balsamvinäger, 1 dl vatten, 1 msk kalvfond,  msk råsocker eller vanligt socker.  Koka ihop skyn en stund och red av med lite maizena.

Pommes Anna: Skiva potatis och bryn den ordentligt. Salta och blanda den med lite pressad vitlök. Varva potatisen med riven ost i en ugnsform och sätt in den i ugn samtidigt som lammet.

Servera stekt svamp och grönsallad till.