4be3438e82856b9b92a6132ff2b01bed

6 port.

500 g gula ärter
15-18 dl vatten + vatten till blötläggning
1 gul lök
2 tsk timjan (alt. mejram)
400 gr rimmat bogfläsk eller rimmat magert sidfläsk i tärningar
1 lagerblad
Salt, vitpeppar

Lägg ärterna i blöt i mycket vatten minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och eventuella skal och annat skrofs som flutit upp.

Lägg ärterna, 15-18 dl vatten, finhackad gul lök, timjan, fläsktärningarna, lagerblad, 1 köttbuljongtärning, vitpeppar i tryckkokaren. Tänk på att fläsket är salt så smaka av soppan när den är klar med ev mer salt.

Koka på högsta tryck i 25 min. Smaka av. Är den för tjock späd med lite vatten. Känn också efter så att alla ärterna är mjuka. Om inte – kör några minuter till.

 

Annonser