En mättande och god soppa som påminner mig om när vi åt lunch en dag på en höjd ovanför Florence med utsikt över hela staden och den vackra basilikan Santa Maria del Fiore. Vissa minnen bara etsar sig fast i hjärnan.

Ingredienser till 4 personer

  • 1 gul lök
  • ca 4 dl fint strimlad salladslök
  • 2 fint hackade vitlökar
  • 200 g blekselleri
  • 3 medelstora morötter
  • 50 g parmesan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk torkad timjan
  • 10 dl kycklingbuljong (godast med egen, men vatten+buljongtärning alt fond går också bra
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g grönkål
  • 2 dl helt bovete (man kan ta vilka gryner alt bönor man vill)
  • 200 g färsk salsicca, gärna med fänkål
  • 4 msk basilikaolja (att göra själv enl rec nedan)

Gör så här

  1. Börja med att koka bovetet eller andra önskvärda gryner. Skölj det först i kokande vatten i 2 omgångar. Koka dem sedan enl anvisning på paketet. Sila av och ställ åt sidan.
  2. Skär morot , stjälkselleri och lök i små tärningar. Strimla salladslöken och vitlöken fint. Fräs detta i rikligt med olivolja i en rymlig stekgryta ca 3 min.
  3. Tillsätt vinet. Låt koka in lite. Tillsätt sedan buljongen. (Om man inte har egen kokt buljong kan man koka upp vattnet och tillsätta antingen kycklingfond eller kycklingbuljongtärning och smaka av med kryddor så att man får en lagom salt och god buljong).
  4. Låt nu grytan koka på medelvärme 15 min.
  5. Under tiden riv av grönkålen från den grova nerven i mitten och hacka kålen i mindre bitar. Lägg ned detta i grytan efter den kokat 15 min och låt koka 5 min till. Kontrollera att morötterna är färdiga med en aning tuggmotstånd.
  6. Ta bort skinnet från salsiccan, hacka och fräs den i lite olivolja. Jag vill inte ha med allt det feta i soppan utan lät den rinna av lite på ett hushållspapper när den var färdigstekt.
  7. Lägg i det kokta bovetet, alt andra gryner eller bönor från burk, i grytan och låt soppan bli riktigt varm. Mixa under tiden ihop basilikaoljan.
  8. BASILIKAOLJA. Den kan man förbereda när som helst. För övrigt bra att ha i kylskåpet och drippla över sallad mm. Lägg basilika i en mixerskål – häll över olivolja och mixa den slät och fin. Krydda och smaka av med salt o peppar.
  9. Lägg upp soppan i tallrik. Fördela ut stekt salsicca, basilikaolja och riven parmesan över varje portion.

Ät och njut och dröm om Italien – det gör vi.