Det tar lite tid i ugnen men resultatet blir helt ljuvligt. Kycklingen blir saftig och alla smaker stannar kvar i grytan. Under kycklingen ligger lök, potatis och morötter så allt-i-ett-grytan är bara att ställa fram på bordet. Vi älskar vår lergryta.

Ingredienser till 4 personer

  • ca 1,3 kg kyckling i delar
  • 1/2 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt
  • 10 små gula lökar
  • 1 kg delikatesspotatis
  • 2 morötter
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • babyspenat

Gör så här: OBS! Lergrytan ska sättas in i kall ugn så slå inte på ugnen i förväg.

  1. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten ca 30 min. Ta fram smör och låt det bli rumstempererat
  2. Lägg ut kycklingdelarna på ett fat. Pressa över citron och salta runt om.
  3. Finhacka timjan och vitlök. Blanda detta med rumstempererat smör och tillsätt chiliflakes och lite salt. Smörj in kycklingdelarna med smöret – även innanför skinnet.
  4. Skala smålökarna, dela morötter i smala bitar och halvera potatisen. Lägg detta på botten i grytan och salta o peppra
  5. Fördela kycklingen ovanpå enl bilden nedan. Strö över örter. Lägg på locket.
  6. Ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugn på 200 grader och tillaga ca 1,5 tim eller tills innertemperaturen är 83 grader
  7. Lyft upp kycklingen och lägg på ett fat.
  8. Häll i grädden i grytan. Rör i 2 tsk maizena utrört i lite vatten. Lägg i kycklingen och spenaten och ställ in igen i ugnen utan lock ca 10 min.

v