Ååå – så gott! Snabbt och enkelt med färsk tonfisk gör man en festmåltid

I våra tortillabröd hade vi:

  • Färsk tonfisk
  • Guacamole
  • Picklad rödlök
  • Hackad koriander
  • Pumpafrön
  • Srirachamajonnäs
  • Pico de gallo

Gör så här:

Beräknat till ca 4 personer

Guacamole: 1,5 mosad avokado, 0,8 dl crème fraiche, 0,5 pressad vitlöksklyfta, ½ msk pressad lime, salt, 1 krm sambal oelek.

Picklad rödlök: 1 tunt skivad rödlök, ½ dl socker, 1/4 dl ättiksprit (12%), ½ dl vatten. Koka upp lagen. Lägg sedan i löken och låt svalna i lagen. Vänd runt lite då och då. Häll upp i burk.

Srirachamajonnäs: Blanda ihop 1 liten vitlöksklyfta, 1,5 dl majonnäs, 2-3 tsk srirachasås, 1 nypa salt

Pico de gallo: 0,5 fint hackad rödlök, 250 g hackade körsbärstomater, hackad koriander, 1 hackad vitlöksklyfta, ½ hackad röd chili, saft från 1 lime, 1 msk olivolja, salt, svartpeppar

Tonfisk: Skär ca 400 g tonfisk i 2,5 cm tjocka skivor. Blanda ihop kryddorna i en skål: ½ tsk chilipulver+½ tsk paprikapulver+½ tsk spiskummin+½ tsk salt. Pensla tonfisken med olivolja och krydda med blandningen på båda sidor. Stek tonfisken i smör ca 1 min på var sida. Lyft över på en skärbräda och skär den i tärningar. Tänk på att den ”går efter” så stek inte för länge.

Lägg upp allt i små skålar på bordet och sedan är det bara lägga det man vill ha på brödet.

Rött vin till tonfisk går jättebra. Detta vin från Bourgogne, mjukt och bärigt med hög fruktsyra tyckte vi var så gott. Nr 5003. Stoneleigh Riesling är också ett förslag vi fått. Ett friskt och fruktigt vin också med hög fruktsyra. Passar till kryddstark smaksättning så det blir nog det vinet nästa gång. Nr 6498.