Ett tips är: Börja med att förbereda raviolin genom att först göra den toskanska örtblandningen, fyllningen och den krämiga såsen enl recept längre ned på sidan. Ställ detta åt sidan och gör pastadegen.

Pastadegen jag alltid gör är superenkel. En italiensk nonna skulle kanske inte godkänna tillagningen, men jag tycker det fungerar väldigt bra:

Så här gör jag degen till 4 personer:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg+2 äggula
  • 4 msk olivolja
  • 6-8 msk vatten
  • 1 tsk salt

Lägg ner alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Prova dig fram med mängden vatten.

Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den i 10 minuter. Verkar den svår att få ihop – skölj händerna i vatten och fortsätt knåda. Vik ihop degen inåt till en boll så att ytan spänns. För att kontrollera att man bearbetat den tillräckligt kan man trycka med pekfingret på den och se om gropen höjer sig igen. Detta fick jag lära mig på en matlagningskurs i Toscana. Nu kommer degen att vara härligt elastisk när du kör den genom kavlingsmaskinen.

Linda in den med plastfolien och låt den ligga i rumstemperatur 30 minuter.

Sedan är det bara köra den först 5 gånger på bredaste inställningen. Vik ihop den mellan varje gång. Sedan minskas inställningen med ett steg åt gången tills dess du kört igenom inställning 3. Då brukar den vara lagomt tjock.

Klicka ut ca 1 tsk fyllning på ena halvan av pastalängden. Pensla med lite vatten runt kanterna och mellan fyllningarna. Vik över den andra halvan och sporra fyrkanter. Tryck ut luften och kläm till kanterna med en gaffel.

Lägg raviolin på en bricka. För att de inte ska fastna ihop brukar jag strö polenta eller rismjöl på brickan och sedan lite mellan raviolin så att de inte fastnar ihop.


GÖR SÅ HÄR:

FYLLNING

  • 110 g torkad svamp som blötläggs
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 hackad vitlök
  • 400 g ricotta
  • 1 dl riven parmesan

TOSKANSK KRYDDBLANDNING

  • 1msk rökt paprika
  • 2 tsk torkad persilja
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk svartpeppar

KRÄMIG SÅS

  • 4 msk smör
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 6,5 dl grädde
  • 1 dl grönsaksfond
  • 4 msk vitt vin
  • 2-4 msk toskansk örtblandning
  • 1 msk citronsaft
  • 0,75 dl riven parmesan
  1. ÖRTBLANDNING: Blanda ihop örtblandningen i en skål
  2. FYLLNING: Krama ur och hacka den blötlagda svampen
  3. Stek svamp och lök och vitlök. Låt svalna lite. Blanda ihop med ricotta och parmesan. Rulla små teskedsstora bollar och lägg på ett fat så är fyllningen förberedd. Följ sedan tipset på hur man kan montera raviolin här ovan.
  4. KRÄMIG SÅS: Smält smöret i en medelstor stekpanna och tillsätt de hackade vitlöksklyftorna. Fräs ca 1 min. Tillsätt 2-4 msk av den toskanska örtblandningen och rör om väl.
  5. Sänk värmen och tillsätt sedan grädden, grönsaksfonden, citronsaften och vinet. Låt koka upp och tillsätt sedan den rivna parmesanen. Rör om tills den helt smält och såsen tjocknat.
  6. Koka raviolin i saltat vatten 2-3 min eller tills de flyter upp. Ta upp den och låt den rinna av lite. Spara lite av pastavattnet. Koka upp såsen och lägg ned raviolin i den och rör om lite. Späd med pastavattnet om såsen blir för tjock.
  7. Ös upp pasta med sås i en djuptallrik. Strö över strimlade soltorkade tomater, basilikablad och vrid några varv med svartpepparkvarnen över.