12 bitar
Ingredienser:
- 5 äggulor
- 1,5 dl strösocker’
- 5 dl vispgrädde
- 2,5 dl rårörda lingon
Gör så här:
- Vispa äggula och socker pösigt. Vispa grädden
- Blanda de rårörda lingonen i äggsmeten och vänd sedan försiktigt ned grädden.
- Klä insidan av en avlång form med plastfolie. Häll ner smeten, strö lite lingon över
- Täck med plast. Frys in.
- Ställ parfain i kylen ca 1 tim innan servering.
Kolasås:
Ca 7 dl
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- ett kryddmått flingsalt
- 2 msk smör
Gör så här:
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen fått simmig konsistens och fin ljusbrun färg. Ca 20 min.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt svalna. Ta fram den i god tid från kylen om den förvaras där. Såsen ska serveras i rumstemperatur.