Till 4 personer:

Börja med att blötlägga trattkantarellerna.

Konjaksmarinerade lingon:

Ingredienser

  • 3 msk socker
  • 3 msk konjak
  • 3 dl lingon
  • 1 krm vaniljpulver

Rör 3 msk socker och 3 msk konjak tills sockret löst sig. Häll i 3 dl frysta lingon och 1 krm vaniljpulver och rör om försiktigt då och då. Låt gärna stå i kylen över natten.

Vitvinssås:

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 25 g smör
  • ½ lagerblad
  • 3 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk maizena
  • salt och vitpeppar
  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör på medelvärme i en kastrull utan att den tar färg.
  2. Tillsätt lagerblad, vin och buljongtärningen. Låt koka upp och koka ihop till ca hälften av vätskan
  3. Häll i grädde och koka 10-12 min
  4. Ta upp lagerbladet ochmixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ut maizenan i lite vatten och red av. Koka upp som hastigast. Håll varm.

Bryn ca 50 g smör i en liten kastrull. Ställ åt sidan.

Trattkantareller: Sila och krama ur vattnet från kantarellerna. Stek dem hela i smör.

Röding: Dela varje filé i 3 delar.

Stek rödingen i smör på medelvärme. Först helt lätt med köttsidan ned och låt den sedan gå färdigt med skinnsidan ned så att den får en vacker färg. Köttsidan vill jag ha nästan ”ostekt” för att behålla den fina färgen och för att den ska vara saftig och fin i köttet.

Lägg upp kantarellerna i en liten hög i mitten på tallriken och placera rödingen lite omlott ovanpå. Fördela även lite svamp runt om. Häll vitvinssåsen runt om och droppa lite brynt smör ovanpå såsen. Strö lingon över tallriken. Garnera med dill.

Serveras med kokt delikatesspotatis och en liten kanna med resten av det brynta smöret.