Fryst hummer ska tinas i kylen över natten

Obs Till 2 pers:

Pankogratinerade vitlöksmusslor med pecorino

  • 450 gr musslor
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • 1/4 dl hackad persilja
  • ½ dl riven pecorino (el parmesan)
  • panko ströbröd
  • ½ krm salt
  • 0,4 dl olivolja

Ugn 225 grader:

Blanda allt utom panko och klicka på musslorna. Strö på panko och gratinera högst upp tills de får färg.

Limemarinerade räkor med chilimajonnäs:

  • 100 g skalade räkor
  • ½ lime
  • färsk koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/4 dl olivolja
  • torkad chili
  • flingsalt
  • majonnäs
  • honung
  • vitlök
  • sambal oelek eller srirachasås

Lägg räkorna i en skål och pressa över limen. Blanda i finhackad koriander, pressad vitlök, olivolja och räkor. Smaka av med salt och chili. Låt stå minst 30 min före servering.

Chilimajonnäs: Blanda ihop 2 dl majonnäs, 2 msk honung, 1 pressad vitlöksklyfta och drygt 1 tsk sambal oelek eller srirachasås. Här får man testa sig fram vilken styrka man vill ha. Servera den i små skålar. Ät med pinnar.

Pilgrimsmusslor med het mangosalsa och crostini

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 ciabatta
  • citronolja
  • ½ förpackning fryst mango
  • röd spansk peppar (testa styrkan)
  • ½ lime
  • ½ msk rapsolja
  • koriander (efter smak)
  • salt och peppar (efter smak)

Crostini: Skär ciabattabrödet i tunna skivor. Pensla med citronolja på bägge sidor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka crostinin i ca 5-8 min på 225 grader.

Torka pilgrimsmusslorna. Pensla dem med olja och salta lätt. Låt stå i 10 min.

Gör mangosalsan: Låt mangon rinna av på hushållspapper. Dela den i mindre tärningar. Blanda mango, spansk peppar, pressad lime, olja och koriander. Smaka av med salt och peppar.

Stek pilgrimsmusslorna i het grillpanna 1 min på var sida.

Lägg upp musslor och salsa i en liten skål eller liten tallrik. Droppa på lite citronolja och strö över rivet limeskal. Stick i ett bröd.

Gratinerad klassisk hummer ”Thermidor”

  • 1 hummer
  • 50 g torkad karljohansvamp, blötläggs
  • ½ hackad schalottenlök
  • ½ msk smör
  • ½ msk vetemjöl
  • ½ dl grädde
  • ½ dl fiskbuljong
  • 1 msk cognac
  • ½ msk pressad citron
  • 1 dl riven pecorino eller parmesan
  • salt och cayennepeppar

Ugn 250 grader.

Klyv hummern på längden och se till att stjärt och sköld håller ihop. Ta ur köttet från stjärt, klo och leder och ta bort magsäcken.

Skär hummerköttet i små bitar och lägg tillbaka i hummerskalen.

Svampstuvningen

Hacka och stek svampen. Lägg den i en liten kastrull och tillsätt smör och schalottenlök. Fräs runt i 5 min. Strö över mjöl och vispa ner grädden och buljongen. Låt sjuda 5 min. Smaka av med konjak, kajennpeppar, citronsaft och lite salt.

Ställ hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen. Blanda ost och ströbröd och strö över. Gratinera i ca 10 min.

————

Fördela musslor, räkor och hummer i grupper på en stor tallrik eller i små skålar och fat till var och en. Allt beror på hur mycket som serveras. Här får man använda fantasin. Dekorera med t ex machesallad, citron och limeklyftor.