En saffransbulle som smälter i munnen och som bakas ut på ”ett nytt smart sätt”, åtminstone för mig.
Ingr:
Degen: 5 dl mjölk, 1 pkt saffran, 50 g jäst, 2 dl socker, 1 tsk salt, 2 ägg, 175 gr mjukt smör, 15 dl vetemjöl
Fyllning: 200 gr fint riven mandelmassa, 125 g rumsvarmt smör, 3/4 dl socker, 1 apelsin, finrivet skal från hela och saften från halva.
1 ägg till pensling, pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölken tillsammans med saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan. Tillsätt socker, salt, ägg och smöret i klickar. Arbeta in mjölet till en smidig deg.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Arbeta varje deg till en rund bulle och låt jäsa under bakduk 30 min.
Blanda ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangelformad platta. Bred fyllning på halva nedre delen. Rulla ihop degen mot mitten som på bilden.
Lyft upp degen och vänd den upp och ned med rullen upptill. Bred fyllning på den andra halvan. Rulla den upp mot den andra rullen.
Tryck ihop rullarna lite mot varandra och forma till kanterna.
Skär ca 3 cm breda bullar.
Lägg bullarna på plåt och platta till dem lite. Sätt ugn på 200 gr. Jäs under bakduk ca 30 min.
Grädda till de få fin guldbrun färg. Pensla nu bullarna medan de är varma med 1 uppvispat ägg blandat med 1 nypa salt och 1 tsk vatten. Strö över lite pärlsocker.
En annan variant på deg är:
Bulldeg:
14-16 dl vetemjöl
4 dl mjölk
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
2 g saffran
½ tsk salt
Fyllningen:
125 g riven mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker