En saffransbulle som smälter i munnen och som bakas ut på ”ett nytt smart sätt”, åtminstone för mig.

dsc_0201

Ingr:

Degen: 5 dl mjölk, 1 pkt saffran, 50 g jäst, 2 dl socker, 1 tsk salt, 2 ägg, 175 gr mjukt smör, 15 dl vetemjöl

Fyllning: 200 gr fint riven mandelmassa, 125 g rumsvarmt smör, 3/4 dl socker, 1 apelsin, finrivet skal från hela och saften från halva.

1 ägg till pensling, pärlsocker

Gör så här:

Värm mjölken tillsammans med saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan. Tillsätt socker, salt, ägg och smöret i klickar. Arbeta in mjölet till en smidig deg.

Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Arbeta varje deg till en rund bulle och låt jäsa under bakduk 30 min.

Blanda ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangelformad platta. Bred fyllning på halva nedre delen. Rulla ihop degen mot mitten som på bilden.

dsc_0189

Lyft upp degen och vänd den upp och ned med rullen upptill. Bred fyllning på den andra halvan. Rulla den upp mot den andra rullen.

dsc_0193

Tryck ihop rullarna lite mot varandra och forma till kanterna.

Skär ca 3 cm breda bullar.

dsc_0196

dsc_0197

Lägg bullarna på plåt och platta till dem lite. Sätt ugn på 200 gr. Jäs under bakduk ca 30 min.

dsc_0199

 

Grädda till de få fin guldbrun färg. Pensla nu bullarna medan de är varma med 1 uppvispat ägg blandat med 1 nypa salt och 1 tsk vatten. Strö över lite pärlsocker.

dsc_0200


En annan variant på deg är:

Bulldeg:
14-16 dl vetemjöl
4 dl mjölk
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
2 g saffran
½ tsk salt
Fyllningen:
125 g riven mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker