Till 1 kg blåmusslor:

Som förrätt till 4 personer eller lättare varmrätt till 2 personer.

1 msk olivolja, 2 skivade schalottenlökar, 2 skivade vitlöksklyftor, salt, 25 g n’duja, 2,5 dl vitt vin, ½ dl vatten + ½ msk skaldjursfond, ca 1 dl hackad persilja, 1 msk citronsaft, 1 tsk citronzest.

Fräs löken i olivoljan på svag värme utan att det tar färg ca 5 min. Lägg i n’dujan och låt den smälta ned 3-5 min, salta lite. Häll på vinet, citronsaften, zesten och persiljan. Koka upp och tillsätt en nypa socker.

Runda av med 1 msk olivolja och 1 msk smör om den blir för stark. Smaka av.

———

Skölj, skrapa och ta bort skägget från musslorna. Avlägsna trasiga och döda musslor. Lägg ned dem i grytan och kokas kraftigt 3-5 min under lock. Skaka kastrullen eller woken efter halva tiden.

Ett tips för att få bort ev sand i musslor är att blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt. Täck musslorna med vattnet. Rör om då och då. Låt stå minst en timme. Saltvattnet gör att musslorna spottar ut eventuell sand. Häll bort vattnet och spola musslorna under kallt vatten.

Skölj, skrapa och ta bort skägget från musslorna. Kasta trasiga och döda musslor.

Lägg ned musslorna i n’duja-såsen och koka kraftigt under lock 3-5 min. Skaka kastrullen eller woken efter halva tiden.

Sleva upp musslor i en djup tallrik och häll n’dujasåsen över. Strö hackad persilja över. Servera med stekt surdegsbröd.


N’duja finns inte att köpa i alla butiker. Går bra att beställa från ”Primolete”. Gå in på deras facebook-sida så kan du beställa. Receptet på deras ”magiska macka” + många andra idéer hittar du där.

Perfekt till lunch eller till utflykten. Foto: Primoleto

N’duja macka med brieost, tomat och prosciutto.

Primolete bredbar Nduja, baguette, brieost, tomat, ruccola, prosciutto, salt och peppar, olivolja, en klick smör.

Värm 3 msk olivolja och en klick smör i en stekpanna. Dela brödet i 2 delar och lägg det med insidan ner i pannan. Låt brödet stekas och absorbera olja. Akta så du inte bränner brödet. Ta brödet från pannan. Bre ut n’duja på en av halvorna. Tänk på att den är stark.

Skiva brieost och tomat. Placera uppe på n’dujan. Krydda lätt med salt och svartpeppar. Placera en skiva prosciutto uppepå. Avsluta med ruccolasallad. Lägg på den andra delen.