Recept av Peter Nordin på Casa San Ruffino i Marche, Italien. Vi ändrade lite på receptet eftersom vi gjorde ett underbart gott tomatssmör till. Orginalreceptet finns på http://www.godaitalien.se. Foto: Peter Nordin

Ingredienser

  • Potatis, stora
  • Salviablad
  • Rosmarin färsk
  • Vitklyftor i tunna skivor
  • Smör
  • Olivolja
  • Riven parmesan
  • Passata di pomodoro
  • Hackad persilja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala potatisen och lägg i kallt vatten. Spola ca 5 min. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Tips: Lägg potatisen i en träslev när du skär så lyckas du bättre.
  3. Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salviabladen, rosmarinbladen och pensla potatisen med smält smör blandat med olivolja.
  4. Lägg potatisen tajt i en smord form och baka i ugn 20 min. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Salta lite.
  5. Baka ytterligare 20-30 minuter.
  6. Ta ut från ugnen och lägg på tomatpassatan. Klicka lite mellan skivorna också.
  7. Strö över riven parmesan. Och lite hackad persilja.
  8. Baka ytterligare tills potatisen är färdig. De ska bli riktigt mjuka. Blir det för mycket färg lägg på folie. Blir det för lite färg sätt på grillfunktionen och rosta med övervärme till fin färg.

Servera med ett gott tomatsmör med ugnsbakade tomater och ett gott tillbehör, t ex lammracks som vi gjorde eller en härlig entrecote.

Gå gärna in på godaitalien.se och njut av alla goda recept och härliga kåserier som finns där.