En variant av Janssons frestelse som går fort att tillaga. Så jättegott och så enkelt. Det är även gott att välja matjéssill istället för ansjovis
4 pers
Ingredienser:
- 400 g fast skalad kokt kall potatis
- 2 skivade gula lökar
- ½ fint skivad purjolök
- 8 ägg
- Grovhackad dill i den mängd man vill ha
- 2 dl gräddfil
- 50 g brynt smör
- 100 g Västerbottenost
- salt och peppar
- 2 askar ansjovisfilé á 55 g
- 5 msk rapsolja till stekning
Gör så här
- Skär den kalla potatisen i ca 2 cm-bitar
- Hetta upp stekpannan till medeltemperatur. Häll i oljan och stek potatis, lök och purjolök. Fräs på låg värme ca 5 minuter utan att det tar färg.
- Knäck äggen i en skål och vispa ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar. Slå äggsmeten över potatisen och skaka om pannan så att det blandar sig väl.
- Stek ett par minuter, rör lite lätt i smeten i början.
- Sänk värmen till lägsta temperatur och lägg på ett lock. Låt sedan smeten få stanna.
- Skeda det brynta smöret över omeletten. Lägg på ansjovisfiléer, dutta ut gräddfil, strö över rikligt med dill och skeda över det brynta smöret eller servera tillbehören i separata skålar. Ställ fram stekpannan på bordet.
1 Trackback or Pingback for this entry:
[…] var alltså en skitdag. Ända tills jag letade mig in på matbloggen Karins spis. Där skrev hon om Bondomelett Jansson med Västerbottenost, och den Jansson-varianten gjorde verkligen min dag. Jag ändrade lite, hoppade över osten till […]
GillaGilla