En variant av Janssons frestelse som går fort att tillaga. Så jättegott och så enkelt. Det är även gott att välja matjéssill istället för ansjovis

4 pers

Ingredienser:

  • 400 g fast skalad kokt kall potatis
  • 2 skivade gula lökar
  • ½ fint skivad purjolök
  • 8 ägg
  • Grovhackad dill i den mängd man vill ha
  • 2 dl gräddfil
  • 50 g brynt smör
  • 100 g Västerbottenost
  • salt och peppar
  • 2 askar ansjovisfilé á 55 g
  • 5 msk rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Skär den kalla potatisen i ca 2 cm-bitar
  2. Hetta upp stekpannan till medeltemperatur. Häll i oljan och stek potatis, lök och purjolök. Fräs på låg värme ca 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Knäck äggen i en skål och vispa ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar. Slå äggsmeten över potatisen och skaka om pannan så att det blandar sig väl.
  4. Stek ett par minuter, rör lite lätt i smeten i början.
  5. Sänk värmen till lägsta temperatur och lägg på ett lock. Låt sedan smeten få stanna.
  6. Skeda det brynta smöret över omeletten. Lägg på ansjovisfiléer, dutta ut gräddfil, strö över rikligt med dill och skeda över det brynta smöret eller servera tillbehören i separata skålar. Ställ fram stekpannan på bordet.

Annons