Till 2 pers:

Risotton:

2 dl carnaroliris, 1-2 vitlöksklyftor, ½ gul lök, ca 7 dl kycklingbuljong, 1 dl torrt vitt vin, olivolja, en liten bit pancetta, 1 dl riven parmesan, ½ tsk sambal oelek istället för svartpeppar, hackad blötlagd urkramad KarlJohan-svamp i den mängd man vill ha.

Örtoljan:

½ vitlöksklyfta, ca 25 gr färska örter (basilika, timjan, persilja), 1,5 dl olivolja, salt och peppar


Börja med örtoljan så att smakerna sätter sig. Mixa allt slätt. Förvara i kylskåp.

Skär pancettan i små tärningar och stek. Kan förberedas för den behöver inte vara varm när man strör den över.

Gör risotton. Koka upp 2 kycklingbuljongtärningar i 7 dl vatten och håll det varmt hela tiden du gör risotton. Fräs vitlök och lök i rikligt med olivola. Tillsätt riset och svampen och låt det fräsa med tills riset blir genomskinligt. Häll på vinet och låt det koka in. Sedan häller du på 1 dl buljong åt gången och rör lite då och då. Låt buljongen koka in mellan påfyllningarna. Tillsätt sambal oelek. Efter ca 20 min kan du börja hålla koll på riset när det känns färdigt. Det ska ha en liten kärna kvar. Låt det inte koka för länge då blir det gröt. Risotton ska vara ganska lös – inte stabbig. Tänk på att den rivna osten binder samman. Ta kastrullen från plattan och lägg i parmesan. Smaka av. Lägg på locket och låt risotton vila medan du steker pilgrimsmusslorna.

Pilgrimsmusslorna steks i smör i het panna. Inte mer än 1 min på var sida. Använd gärna timer. Det är lätt att de går för länge och då är de inte goda. Salta dem lätt efter stekning.

Servering: Häll upp risotton i djuptallrik. Ringla örtoljan runt om. Strö över pancettan och placera pilgrimsmusslor på toppen. Garnera med basilika.

Vi serverade även smörstekt KarlJohansvamp i skivor på toppen av risotton under pilgrimsmusslorna och det var bara såå gott. Små fina Karl-Johansvampar skivar vi tunt och fryser ned. Sedan steker vi dem gyllenbruna direkt från frysen i smör i het stekpanna.

Ett passande och väldigt gott vin till är denna bourgogne – Couvent des Jaqobins, fylligt och smakrikt. Nr 5798. 149 kr.

 

 

Annonser