När man får tag i svenska lammkotletter i affären då blir man lycklig.  Och dessa lammkotletter var stora och ganska grovt styckade med mycket kött så för mig räckte det gott och väl med en.

dsc_0404

2 pers

Ca 600 gr lammkotletter, olivolja, rosmarin, vitlök, citron, rödbetor, morötter, sötpotatis, bakpotatis, palsternacka.

Marinera lammkotletterna i en blandning av 2 hackade vitlöksklyftor , 1 msk hackad rosmarin, saft och rivet skal av ½ citron, ½ dl olivolja, 1 tsk salt, 1 krm krossad svartpeppar.  Blanda ihop marinaden. Lägg kotletterna i en plastpåse och slå på marinaden. Gnugga in marinaden på alla sidor på köttet. Lägg påsen i en skål i kylen. Vänd den lite då och då. Kom ihåg att ta fram den i rumstemperatur minst 2 tim innan grillning.

Jag använde en grillpanna. Hetta upp den ordentligt. Låt kotletterna rinna av i en sil. Torka dem lite med hushållspapper. Grilla några minuter på var sida. Lägg inget fett i grillpannan. Det räcker med det som finns runt kotletterna från marinaden.

Skala och skär alla rotsaker i stora bitar. Lägg alla utom sötpotatisen och palsternackan i en form. Slå på olivolja och salta och rör om ordentligt.  Ugnsstek i 225 grader i 20 min. Lägg nu i sötpotatisen och palsternackan, se till att röra om så att de får olja runt om och stek ytterligare 10 min.

En enkel örtolja görs genom att blanda olivolja, hackad vitlök, rivet citronskal och hackad rosmarin. Salta lite.  Smaka dig fram hur mycket du vill ha av de olika ingredienserna. Den som vill kan gärna ha med lite hackad mynta som också passar bra till lamm. Örtoljan som jag har till grillade lammracks här i min receptblogg passar också bra till.

 

Annonser