Vi drömmer oss till Frankrike, till franska landsbygden med lokalt producerad mat.  Idag blir det en mustig gryta med kyckling, vin och örter som sprider en ljuvlig doft i köket. Om du åker bil i Frankrike och ser den här skylten då ska du stanna till. a596075cc736eb7778366d23bab7defac3eec67b Här serveras god mat med hyfsade priser.

Bistrot de Pays rör sig uteslutande om lantliga restauranger, ofta belägna långt bortom allfarvägarna. De är spridda över stora delar av landet men med viss koncentration till sydöstra Frankrike.
Samhället som krogen ligger i får ha högst 2 000 invånare. Den ska nära nog vara den sista affärsrörelsen i byn, hålla öppet året runt och erbjuda viss service såsom försäljning av bröd, tobak, tidningar och specerier samt tillhandahålla lokala turistbroschyrer. Maten som serveras bör vara typisk för området och råvarorna närproducerade.

Ingredienser:

1 hel styckad kyckling, gärna majskyckling, 1 rödlök, 3 vitlöksklyftor, ½ zucchini, 2 gul paprika, 2 tomater, 3 dl rött vin, 2 kycklingbuljongtärningar, färska eller torkade örter.

Ta bort skinnet från kycklingbitarna, dela brösten i mindre delar, dela även låren. Bryn och lägg över i en gryta. Fräs löken. Lägg i grytan tillsammans med skivad vitlök, skivad zucchini, paprika och tomater i bitar (ganska stora). Vispa ur stekpannan med en halv dl vatten och slå över tillsammans med rödvinet. Låt puttra under lock ca 1 tim. Sista kvarten kan du ta bort locket så att såsen kokar ihop lite mer. Smaka av med ev salt eller en buljongtärning för mer fyllighet och svartpeppar.  Strö över persilja vid servering.

”Kraschade potatisar” är väldigt gott till. Det gör du så här.

Ingredienser

Till 4 pers:

12 kokta potatisar med skal, 1 dl olivolja, salt och svartpeppar, 1 msk rosmarin

 Tillagning
 Sätt ugnen på 200°C.
  1. Häll olivolja på en plåt och bred ut med en pensel. Rulla runt potatis lite i oljan. Tryck till varje potatis ordentligt med handen eller en potatisstöt så att de blir en dryg cm tjocka. Bli inte nervös om det ser ut som en olycka.
  2. Pensla potatisen med mycket av oljan från plåten och salta lätt.
  3. Baka tills potatisarna börjar bli gyllene, cirka 20 minuter. Strö över rosmarin. Fortsätt baka tills potatisarna är knapriga och fått mycket färg, 10 minuter.

ri_18935_3

 

20160730_200424

Chateau neuf du Pape, ett jättegott rödvin till.

 

 

 

Annonser