FotorCreated

Aroniabär är utmärkta till sylt, saft, gelé, marmelad och vin. De är rika på pektin och kan därför, vid t ex syltkokning, användas tillsammans med andra frukter och bär som har ett lägre pektininnehåll.

Bären lämpar sig också bra för torkning och infrysning.

Det blå färgpigmentet som finns i bären kan användas som naturlig livsmedelsfärg i t ex saft.

I Östeuropa använd som läkemedel mot högt blodtryck och struma.

Innehåller rikligt med antioxidanter; bland de bär som har mest av de antioxiderande antocyaninerna (E163). Även kråkbär, blåbär, tranbär, svarta vinbär och björnbär innehåller mycket antocyaniner. Aroniabär är också rika på vitaminerna C, A, E, B2 samt järn och jod.

 

Aroniasylt:

Frys bären ett par dygn upp till en vecka innan syltning. Det tar bort kärvheten och ökar sötman i bären.

1 l bär, sköljda och avrunna
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stjärnanis
1 liten bit torkad ingefära
saft från ½ citron

Mörk och vacker och underbart god blir aroniasylten som med fördel kan spetsas med ett par matskedar mörk rom eller konjak. Ingefäran ger sylten ett pikant sting, men kan uteslutas eller ersättas med andra kryddor, exempelvis kanel och kardemumma. Sylten står sig några månader. För längre hållbarhet måste konserveringsmedel tillsättas. Följ i så fall anvisningarna på förpackningen. Hetta långsamt upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären faller sönder, ca 15 minuter. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt kryddorna och citronsaften, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 minuter. Ta grytan från värmen, fiska upp kryddorna, skumma väl och häll sylten på rena, varma burkar. Sätt genast på lock. Låt burken stå någon vecka innan sylten avnjutes.

Annonser