Vi upptäcker Vietnamesisk mat.

SAM_2011I många delar av Asien utsätts våra smaklökar ofta för den värsta typen av bergochdalbana. Men i Vietnam upplevs maten snarare som en lugn och vänlig karusell. Och med sin betoning på ris och grönsaker, minimala användning av olja, och med kött mer som smaksättare än huvudrätt har Vietnam troligtvis det mest hälsosamma köket på planeten.

I Vietnam föredrar man arom framför hetta och citrongräs, ingefära, mynta, thaibasilika och stjärnanis är smaker som din gom kommer att lära känna. Liksom i alla länder är maten påverkad av geografi och historia och Vietnam kan grovt delas in i det norra och det södra köket.
I nord är maten starkt influerat av Kina och här används svartpeppar snarare än chili för att spetsa till maten. I syd är portionerna större men färre och till många rätter får du automatiskt in ett helt fat med grönsaker och färska örter. Här händer det också att curry och exotiska frukter används i matlagningen.

Eftersom vi tycker om asiatisk mat gör vi nu en djupdykning bland vietnamesiska recept och läser mycket om tillagning och råvaror.

Till detta behöver du: 500 g nötkött, citrongräs, vitlök, 3 lime, strösocker, farinsocker, fisksås, 2 röd chili, schalottenlök, mango, torkad mynta, savoykål, vitlök eller pak choi, 1 påse blandsallad, rödlök, ev jordnötter, strösocker, japansk soja, jasminris.  Mängden står i receptet.

Recept är beräknat för 4 pers:

500 g nötkött av innanlår, strimlat

Marinad:

½ dl finhackat citrongräs, 3 finhackade vitlöksklyftor, 3 msk pressad lime, 1 msk farinsocker, 3 msk fish sauce, 1-2 finhackad chili, 2-3 finhackade schalottenlökar.

SAM_2010

Till salladen:

1 st mango, 2 msk torkad mynta, fint strimlad savoykål, pak choi eller vitkål plus annan blandsallad i den mängd du vill ha, 1 strimlad rödlök, hackade jordnötter. Om du vill kan du fräsa vitkålen en stund i stekpannan så att den mjuknar men det är inte nödvändigt. Ställ åt sidan för att svalna. Blanda sedan ihop salladen. Häll dressingen över vid servering.

Dressing:

1 tsk strösocker, 1 msk japansk soja, 1 msk pressad lime, ½ msk fish sauce. Gör dubbel sats om du vill ha mycket sallad.

Gör så här:

1. Skär köttet i strimlor. Blanda ihop marinaden och blanda i köttet. Låt marinera i kylen några timmar.

2. Fräs kålen i minimalt med olja tills den mjuknad lite och ställ den åt sidan för att svalna.

3. Skala och klyfta mangon i tunna klyftor. Blanda ingredienserna till salladen och skeda över dressingen.

4.  Hetta upp en stekpanna med olja. Sila marinaden från köttet. Spara den. Woka köttet snabbt.  Häll på den avsilade marinaden och låt det nästan koka in.

5. Strö jordnötter över (kan uteslutas)

6. Det passar alldeles utmärkt att servera jasminris till detta.

—————————————————

20455

Om man vill lyxa till sig någon fredag- eller lördagkväll passar detta vin till.

Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190)

Vitt vin , Druvigt & Blommigt 129 kr.

Annonser