Har man som jag köpt en låda ekologiskt kalvkött vill man naturligtvis ta reda på alla delar i lådan. Den här rätten är inspirerad av både pepparrotskött och av vitello tonnato. Den kräver ett litet långkok men är värt besväret. Dessutom kan man förbereda i god tid. Köttet blir saftigt och smakrikt och passar utmärkt på midsommarbuffén. Gör långkoket dagen innan den ska serveras.2014-06-14 13

500 g kalvkött (kalvbog eller annat grovtrådigt kött, även fransyska på bit)

12 små färskpotatisar ca 400 g

4 tunnskivade salladslökar

Romansallad

Koklag: 1,5 l vatten, 1,5 tsk salt, 5 vitpepparkorn, 5 svartpepparkorn, 2 dillstjälkar, 1 skivad liten gul lök, 1 skivad skalad morot

Dressing: 2 dl grekisk yoghurt, 2 msk färskriven pepparrot, 1 dl kokspad, lite salt

 

Koka upp alla ingr till koklagen. Lägg i köttbiten. Låt sjuda försiktigt under lock 1 tim. Efter 40 min – lägg i potatisen.

När både kött och potatis är mjuka ta av kastrullen från värmen och låt allt svalna.

Skär det avsvalnade köttet i tunna skivor. Skär potatisen i skivor. Sila upp buljongen i en ny kastrull.

Blanda dressingen och smaka av.

Arrangera potatis och kött på romansalladsblad på ett stort fat. Häll Såsen över köttet. Strö över salladslök och lite extra pepparrot. Servera svalt.

 

Annonser