En hollandaissås med citron är så gott till t ex lax som det blev en lördagkväll ute i havsbandet. Med färsk potatis och sparris plus ett glas kall bourgogne. Kan inte bli bättre.

2014-05-17 19.50.30Bryt av den nedre träiga delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten på svag värme under lock ca 10 min. Laxen saltas och ugnssteks ca 15 min i 200 grader.

Hollandaissåsen kan göras i förväg. Jag serverar den kall till laxen.

250 g smör

  • 3 st äggulor
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 st citron, saften
  •  Salt, efter smak
  •  Vitpeppar, efter smak
  1. Smält (skira) smöret. Passa så det inte bränns.
  2. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en mindre rostfri kastrull.
  3. Värm kastrullen i en större fylld med vatten = vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan håll ca 98 grader.
  4. Rör hela tiden äggen tills de tjocknat något.
  5. Rör ned lite i taget av det smälta smöret.
  6. Vispa tills såsen tjocknar.
  7. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Annonser