1609855_614944065208348_1629145089_n

En traditionell skaldjursrätt.

4 port

1 kg väl rengjorda färska blåmusslor, ½ dl olivolja, 1 finhackad gul lök, 2 skalade och krossade vitlöksklyftor, 2 dl torrt vitt vin, 3 dl grädde, 1 knippe plockad bladpersilja, 2 msk smör, 100 g rimmat sidfläsk skuret i stavar, 1 litet finstrimlat fänkålsstånd, salt o peppar.

Till servering: 1 dl brödkrutonger.

Värm oljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök utan att det får färg. Lägg i musslorna och häll på vinet. Rör om och lägg på ett lock. Låt koka tills musslorna öppnar sig – ca 5 min. Ta upp musslorna med hålslev och ställ åt sidan så länge.

Koka ihop spadet med grädden. Häll soppan i en mindre kastrull, tillsätt persiljan och 2 msk smör och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt o peppar. Sila den genom en finmaskig sil.

Stek fläsket knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Hetta upp 1 msk smör och fräs fänkålen lätt.

Lägg upp musslorna i tallrikar. Häll soppa runt om och strö i fläsk och fänkål. Sist lägger du i brödkrutongerna och dekorera med bladpersilja.

Annonser