2013-10-01 19.54.04

4 port

1 dl torkad eller ½ l färsk svart trumpetsvamp eller annan svamp, trattkantareller, gula kantareller, rödgul trumpetsvamp t ex. Eller helt utan svamp om du föredrar det.

1 savojkålshuvud, smör till stekning, 500 gr lax, en bit riven ingefärar, ½ hackad  gul lök, saft från 1 lime, 2 tsk potatismjöl, salt o peppar.

Stek svampen i smör 10 min. Låt svalna.

Skär bort stocken på savojkålen. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en gryta som rymmer hela kålhuvudet. Lägg i kålen. Ta upp och skala av mjuka blad. Låt bladen svalna.

Skär laxen i små tärningar. Blanda ingefära och lök med laxen tillsammans med limesaft, potatismjöl, 1 tsk salt och lite peppar. Blanda ner svampen. Ställ kallt.

Sätt ugn på 225 grader. Skär bort en bit av den grova nerven på savojkålsbladet och lägg på ca 1 msk laxröra  och vik ihop som en kåldolme. Lägg dolmarna tätt i en smord ugnssäker form och pensla dem med lite smält smör. Stek mitt i ugn ca 20 min.

Servera med ris, japansk soja och en god sallad.

Vi åt våra laxdolmar med lite kimchi, kikkoman soja och jasminris. Underbart gott.

Annonser