SAM_1509

Nu plockas det ju svamp lite här och där. Och visst är det roligt att använda svampen till nya smakkombinationer. I detta recept används sambal oelek som ger extra sting.

Till alla er som älskar svamp – var så god – här är ett höjdarrecept.

4 port

4 filéer av vilken fisk som helst. T ex gös, abborre, röding, lax el dyl. Ta den fisk du har tillgång till.

2 l svamp. Taggsvamp, kantareller, blodriska eller det du hittar. 100 gr smör, 4-6 schalottenlökar i klyftor, 2 grovhackade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, 2 dl vitt vin, 1,5 dl crème fraiche, 1 dl finskuren bladpersilja, salt o peppar.

Små svampar används hela, stora delas. Stek svampen i hälften av smöret. Tillsätt lök, vitlök och sambal oelek. Stek tills löken känns mjuk. Häll i vinet och låt sjuda i 5 min. Blanda i crème fraiche och persilja. Smaka av med salt o peppar. Håll ragun varm.

Salta och stek filéerna i resten av smöret.

Servera med pressad potatis.

Smaklig måltid – en riktig festmåltid, snabbt tillagad.

(Recept från Ulfs svampplockarkompis Pelle Holmbergs kokbok som utkom 2001)

Annonser