108_9436

 Snitta fisken och gnid in den med salt några timmar innan stekning så får du en jämn och genomsaltad fisk.   Seabream = Guldsparid på svenska

Beräkna 1 seabream per port. Den ser stor ut, men det är mycket huvud som ska bort.

Förbered grillen i god tid.

Fyll fisken med färska örter av olika slag. Obs, ta bara en liten kvist mynta om du vill ha med det.

Lägg fisken i ett oljepenslat dubbelhalster och ställ åt sidan medan du tillagar potatisen och såsen.

Ugnsrostad småpotatis 4 port

26581_12310

Börja med att göra en marinad: 2 msk mörk balsamvinäger, 1 msk fruktig olivolja, 1 msk flytande honung, 1 fint riven vitlöksklyfta, 1 msk flingsalt.

Lägg ut ca 1 kg småpotatis med ett jämt lager i en vid ugnsform. Häll över marinaden och blanda väl. Rosta potatisen ca 40-45 min. Rör om ca 2-3 ggr under tiden.

Häll upp potatisen i en skål och strö över lite gräslök och rödlök.

Senapscrèmefraiche

Blanda 2 dl crème fraiche med 1 msk grovkorning dijonsenap, 2 fint hackade salladslökar och salt.

Under tiden potatisen är i ugn grillar du fisken inte alltför nära glöden. Det går ganska fort – ca 15 min. Beräkna att allt blir klart samtidigt.

Lite information om fisken.

Arten kan väga upp till 17 kg och bli 70 cm lång. Den lever i östra delen av Atlanten, runt de brittiska öarna och in i Medelhavet. Den vill alltså ha ganska varmt vatten men räknas ändå inte till de tropiska fiskarna. Arten är inte helt och hållet en saltvattensfisk utan den tål också att leva i brackvatten och förekommer frekvent i odlingar, främst i Medelhavet. Runtom dessa kuster finner man fisken under namnet dourade, seabream eller snapper. Den fisk som når Sverige kommer bla från Grekland och Turkiet. Fisken växer skördas genom hela säsongen. Det tar ca 11 månader för fisken att växa från 2 gram till 400-500 g och 22 månader att nå 1 kg. Fisken sorteras i viktklasser vid skörd. Guldspariden tillhör ordningen abborrfiskar och har på ryggen en fena med vassa taggar och en fena med mjuka taggar. Fisken är silvergrå med en stor svart, diffus fläck, på gällocket. Över nosen, mellan ögonen finns ett brett, guldfärgat märke. Köttets konsistens påminner om ett mellanting mellan abborre och kummel, är vitt och medelfast. Fisken lämpar sig, i den portionsstorleken som oftast når våra fiskdiskar, bäst att snitta i skinnet och grilla eller steka hel. Rensa fisken, behåll gärna huvudet kvar, snitta skinnet på de ställen där fisken har tjockast kött, salta generöst så att lite salt tränger in i snitten och tillaga. Arten är en typisk fisk som passar för grillningssäsongen ute.

Annonser