DSC_0161

Detta behöver du för 3 port: Torskrygg – finns att köpa i frysta 3-portionsförpackningar. De vi köpte här på Hemköp i Tandådalen var helt perfekta. 150 gr smör, 1,5 dl grädde, potatis, strimlade morötter och palsternackor, hackad persilja, salt och peppar.

Ugn: 150 grader.

Blanda 1 liter vatten och 1 dl salt. Rör om tills saltet löst sig. Lägg i torskbitarna och låt dom ligga i saltlagen 10 min. Inte längre!

Sätt på potatisen.

Lägg torsken i en smörad ugnsform och sätt in den i ugn när potatisen kokat någon minut. Fisken är färdig efter ca 25-30 min eller har en innertemperatur på 52 grader. Låt inte fisken stekas för länge. Kontrollera om den är färdig genom att trycka lätt på den och se om den skivar sig. Då är den så där saftig och helt ljuvligt god.

Under tiden gör du såsen. Koka ihop grädden till 0,75 dl finns kvar. Rör och passa hela tiden så att den inte bränns eller kokar över. Sedan sänker du värmen och börjar klicka ned kylskåpskallt smör med en liten bit i taget. Rör och passa så att såsen inte kokar för då skär den sig. Såsen behöver inte vara het när den ska ätas men den måste vara så varm att smöret smälter. Obs – lägg inte i allt smör på en gång. Sist lägger du i den finhackade persiljan och smakar av med salt, peppar och 1 msk pressad citron.

De fint strimlade rotsakerna lägger du ned i kokande saltat vatten bara ett par minuter. De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Det blir gott till den kokta potatisen och torsken.

Sandefjordssås eller Sandefjordssmör som den också kallas är en traditionell norsk sås som är helt ljuvlig till fisk. Den är en variant på den klassiska beurre-blanc-såsen men innehåller inget vitt vin. Det är ingen mager sås direkt, men man behöver inte så mycket sås till varje portion. Och maten i övrigt är mager och hälsosam. Vi äter den med gott samvete och dricker ett glas torrt vitt till.

En lite magrare variant på Sandefjordssmöret är Sandefjordssås som du hittar under fliken ”såser”.

Annonser